СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ПРОФІЛЮВАННЯ ПІД ЧАС ОЦІНКИ ЯКОСТІ БІОФОРТИФІКОВАНИХ МАРИНОВАНИХ БАКЛАЖАНІВ

Перейти донизу

ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ПРОФІЛЮВАННЯ ПІД ЧАС ОЦІНКИ ЯКОСТІ БІОФОРТИФІКОВАНИХ МАРИНОВАНИХ БАКЛАЖАНІВ Empty ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ПРОФІЛЮВАННЯ ПІД ЧАС ОЦІНКИ ЯКОСТІ БІОФОРТИФІКОВАНИХ МАРИНОВАНИХ БАКЛАЖАНІВ

Повідомлення автор Admin Пт Бер 20, 2015 10:41 am




Юдічева О.П., к.т.н, доцент
Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», м. Полтава

ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ПРОФІЛЮВАННЯ ПІД ЧАС ОЦІНКИ ЯКОСТІ БІОФОРТИФІКОВАНИХ МАРИНОВАНИХ БАКЛАЖАНІВ

Агрономічну біофортифікацію, яка може стати передумовою природного біозбагачення, все частіше використовують у світі для збільшення вмісту життєвонеобхідних мінеральних речовин у зернових культурах. Досліджена ефективність використання спеціальних добрив для збільшення вмісту цинку у зерні пшениці, рису, кукурудзи [1]. Завдяки спеціальним препаратам можна збільшити вміст заліза, міді, селену, цинку, кальцію і магнію у тканинах овочів, плодів і зернових культур [2]. В Україні таким препаратом є рідке, екологічно безпечне добриво «Ріверм», яке застосовують під час отримання рослинної продукції. За наявності «Ріверму» рослина може забезпечити себе елементами живлення, яких достатньо в ґрунті. Овочі, вирощені з використанням добрива «Ріверм» відрізняються підвищеним вмістом важливих мінеральних речовин і вітамінів; в даному випадку можна говорити про їх природну біофортифікацію [2].
Нами було проведено дегустаційний аналіз маринованих біофортифікованих баклажанів ботанічного сорту Айсберг. Для переробки ми використали новий вид сировини, баклажани, вирощені з застосуванням екологічно безпечного добрива «Ріверм», а до передбаченої рецептурою суміші прянощів, з якої готують водну витяжку, додатково ввели корінь імбиру у кількості 0,15–0,2 кг (на 1000 кг готових консервів). Було виготовлено наступні зразки: 1 – контроль, біофортифіковані мариновані баклажани, виготовлені за традиційною технологією без додавання кореню імбиру до набору прянощів; 2 – біофортифіковані мариновані баклажани, виготовлені за традиційною технологією, але з додаванням кореня імбиру до набору прянощів.
Для характеристики таких показників як аромат і смак біофортифікованих маринованих баклажанів ми використали метод профілювання, сутність якого полягає в тому, що складні поняття органолептичних властивостей подають у вигляді сукупності простих складових, які оцінюються дегустаторами за якістю, інтенсивністю і порядком проявлення. Профільний метод найбільш доцільно застосовувати при розробці рецептур нових продуктів. Він дозволяє встановити вплив технологічних факторів на окремі показники якості і на якість продукції в цілому. Цей метод дегустаційного аналізу дозволяє отримати повний якісний опис та кількісний вимір інтенсивності окремих властивостей продукту [4]. Мета застосування даного методу в наших дослідженнях – визначення доцільності додавання до класичного набору прянощів під час маринування біофортифікованих баклажанів додаткового компонента – кореня імбиру.
Методика проведення профільного аналізу передбачає два основних етапи: вибір дескрипторів і побудову профілю продукту. Під час визначення набору дескрипторів (панелі дескрипторів) увагу приділяють специфічним відтінкам і нотам. Під час дослідження запаху зразків маринованих біофортифікованих баклажанів методом профілювання було враховано наступні дескриптори: загальне враження, виражений, насичений, пряний, сторонній, неприємний, нудотний, гармонійний. Профілограма запаху досліджуваних зразків маринованих баклажанів наведена на рис. 1.

ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ПРОФІЛЮВАННЯ ПІД ЧАС ОЦІНКИ ЯКОСТІ БІОФОРТИФІКОВАНИХ МАРИНОВАНИХ БАКЛАЖАНІВ Ieaezz29

Рис. 1. Профілограма запаху зразків маринованих біофортифікованих баклажанів: 1 – загальне враження; 2 – виражений; 3 – насичений; 4 – пряний; 5 – сторонній; 6 – неприємний; 7 – нудотний; 8 – гармонійний

Як видно з рис. 1 запах маринованих біофортифікованих баклажанів ботанічного сорту Айсберг, під час виробництва яких було використано набір прянощів з додаванням кореню імбиру, був добре вираженим і гармонійним, а також досить насиченим і пряним. Контрольний зразок відрізнявся недостатньою насиченістю і недостатньо вираженими пряними відтінками.
Під час дослідження смаку маринованих біофортифікованих баклажанів методом профілювання ми врахували наступні дескриптори: загальне враження, гармонійний, приємний, перцевий, солоний, кислий, пряний, з неприємними післясмаковими відчуттями, гіркий, пекучий. Отримана профілограма смаку наведена на рис. 2.
ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ПРОФІЛЮВАННЯ ПІД ЧАС ОЦІНКИ ЯКОСТІ БІОФОРТИФІКОВАНИХ МАРИНОВАНИХ БАКЛАЖАНІВ Ieaezz30
             

Рис. 2. Профілограма смаку зразків маринованих біофортифікованих баклажанів: 1 – загальне враження; 2 – гармонійний; 3 – приємний; 4– перцевий; 5 – солоний; 6 – кислий; 7 – пряний; 8 – з неприємними післясмаковими відчуттями; 9 – гіркий; 10 – пекучий
Як видно з профілографи, мариновані біофортифіковані баклажани з коренем імбиру характеризувалися у міру вираженим, приємним, пряним і гармонійним смаком, на відміну від контрольного зразка, у якого спостерігався менш гармонійний і недостатньо виражений смак.

Список використаних джерел: 1. Cakmak, I. Enrichment of Cereal Grains with Zinc: Agronomic or Genetic Biofortification [Text] / I. Cakmak // Plant Soil. – 2008. – Vol. 302. – P. 1–17. 2. Philip, J. White1 Broadley Biofortification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets – iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine [Text] / J. Philip, White1, Martin R. Broadley // New Phytologist. – 2009. – P. 49–84. 3. Козак, В. В. Принципы экологически безопасного земледелия [Текст] / В. В. Козак. – К. : МЭФ «AQUA-VITAE», 2009.– 38 с. 4. Кантере, В. М. Сенсорный анализ продуктов питания [Текст] : монография / В. М. Кантере, В. А. Матисон, М. А. Фоменко. – М. : Типография РАСХН, 2003. – 400 с.

Admin
Admin

Кількість повідомлень : 106
Дата реєстрації : 16.03.2015

https://tntforum.ukraine7.com

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі