ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОДЯГОВИХ ОВЕЧИХ ШКІР, ВИГОТОВЛЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Управління якістю та безпечністю товарів і послуг.
Сторінка 1 з 1
ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОДЯГОВИХ ОВЕЧИХ ШКІР, ВИГОТОВЛЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ
Ніконова А. В.,
Андреєва О. А., проф., д.т.н.; Майстренко Л. А., к.т.н
Київський національний університет технологій та дизайну (КНУТД),
м. Київ
Андреєва О. А., проф., д.т.н.; Майстренко Л. А., к.т.н
Київський національний університет технологій та дизайну (КНУТД),
м. Київ
ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОДЯГОВИХ ОВЕЧИХ ШКІР, ВИГОТОВЛЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ
У наш час вироби з натуральної шкіри відзначаються великою різноманітністю й залишаються об’єктом підвищеного попиту споживачів завдяки унікальним експлуатаційним та гігієнічним властивостям [1]. Разом з тим, формування споживчих властивостей шкіряних виробів неможливе без урахування фактору природного походження матеріалу, умов його обробки.
Як відомо, одним з поширених видів шкіряної сировини як в Україні, так і в усьому світі, є шкури овець, з яких можна виготовляти м’які, еластичні шкіри різноманітного призначення: для одягу, верху взуття, галантерейних виробів, протезів тощо. Головною особливістю овечих шкур є порівняно мала щільність та пухкість шкірної тканини, її нерівномірність по топографічних ділянках, що зумовлює низьку міцність, незадовільні пружно-пластичні та розкрійні властивості готової шкіри [2-3]. Тому зусилля шкіряників завжди були спрямовані на виготовлення з цього виду сировини таких шкіряних матеріалів, які б були водночас м’якими та еластичними, наповненими та міцними.
З досвіду роботи підприємств галузі та аналізу літератури випливає, що вирішити це завдання можна шляхом застосування сучасних хімічних матеріалів, наприклад, нових полімерних на основі ненасичених карбонових кислот на стадії дублення та(або) додублювання-наповнювання, а також ефективних жирувальних під час рідинного оздоблення. Під дією цих речовин мікроструктура дерми змінюється певним чином, забезпечуючи додаткове проникнення та більш рівномірний розподіл реагентів у напівфабрикаті. Це сприяє наданню готовій шкірі необхідних фізико-механічних та фізико-хімічних властивостей [4,5].
Прикладом покращення споживчих властивостей шкіри може бути розроблена за участю авторів ресурсоощадна технологія виробництва одягової шкіри з овчини, яка передбачає заміну пікелювання перед хромовим дубленням обробкою поліакрилатом нового покоління та жирування новим препаратом SL 335.
При порівнянні показників шкір, виготовлених за новою технологією, з контрольними зразками, одержаними за традиційною хромпікельною технологією, встановлено підвищення споживчих та гігієнічних властивостей шкіри. Так, межа міцності при розтягу зростає на 1,3-20,0 %, паропроникність – на 18,5-32,7 %, повітропроникність – на 4,9-61,9 %. Коефіцієнт рівномірності показника міцності у різних напрямках зростає на 43,1-62,7 %, а різниця між міцністю шкіри в цілому та міцністю її лицьового шару зменшується на 16,7-33,3 %. Це позитивно впливає на пружно-пластичні та розкрійні властивості шкіри [6]. Крім того, слід зазначити особливо приємний гриф дослідних зразків, їх гладеньку, шовковисту поверхню, яскраве забарвлення та наповненість по всій площі.
Одержані позитивні результати можна пояснити особливістю взаємодії у системі «колаген − хімічні матеріали», більш рівномірним розподілом у дермі застосованих у роботі дубильних, наповнювальних та жирувальних речовин [4,7].
На підставі викладеного можна зробити цілком правомірний висновок про перспективність використання нових матеріалів у виробництві овечих шкір сучасного асортименту.
Одержані позитивні результати можна пояснити особливістю взаємодії у системі «колаген − хімічні матеріали», більш рівномірним розподілом у дермі застосованих у роботі дубильних, наповнювальних та жирувальних речовин [4,7].
На підставі викладеного можна зробити цілком правомірний висновок про перспективність використання нових матеріалів у виробництві овечих шкір сучасного асортименту.
Список використаних джерел: 1. Nikonova A., Andreyeva O. Modern trends of development of the leather industry / [«V Ukrainian-Polish Scientific dialogues»], (16-19 October 2013), Khmelnytsky-Yaremche. – ХНУ, 2013. – Р. 93-94. 2. Андреєва О. А. Товарознавство шкіряно-хутрової сировини : [навч. посібник] / О. А. Андреєва, Г. В. Цеменко. – К. : Кондор, 2012. – 355 с. 3. Овчины невыделанные. Технические условия. : ГОСТ 28509-90. – [Чинний від 1990-03-30]. – М.: Издательство стандартов, 1990. – 11 с. – (Міждержавний стандарт). 4. Майстренко Л. А. Удосконалення ріднинних процесів шкіряного виробництва шляхом застосування нових полімерних сполук / Л. А. Майстренко, О. А. Андреєва, Н. В. Мережко // Вісник КНУТД. – 2011. – №4(60). – С. 67-72.5. Данилкович А. Г. Технологія і матеріали виробництва шкіри : [навч. посібник] / А. Г. Данилкович, О. Р. Мокроусова, О. А. Охмат ; під ред. А. Г. Данилковича. – К. : Фенікс, 2009. – 580 с. 6. Одяг зі шкіри. Загальні технічні умови (ГОСТ 31293:2005, IDT) : ДСТУ ГОСТ 31293.2009. – [Чинний від 2009-01-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2009. — 10 с. — (Національний стандарт України). 7. Ніконова А. В., Стельмах Ю. І., Андреєва О. А. Дослідження зміни структури колагену внаслідок технологічних обробок / Тези Всеукр. наукової конференції молодих учених та студентів «Наукові розробки молоді на сучасному етапі», 25-26 квітня 2013 р., Київ. – К. : КНУТД, 2013. – С. 241.
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Управління якістю та безпечністю товарів і послуг.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі