СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МОРСЬКОЇ РИБИ ТА МОРСЬКИХ ГІДРОБІОНТІВ

Перейти донизу

МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МОРСЬКОЇ РИБИ ТА МОРСЬКИХ ГІДРОБІОНТІВ Empty МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МОРСЬКОЇ РИБИ ТА МОРСЬКИХ ГІДРОБІОНТІВ

Повідомлення автор Admin Пт Бер 20, 2015 12:30 pm

Полтавченко Т. В., к.вет.н.,
Парфенюк І. О.
Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне

МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МОРСЬКОЇ РИБИ ТА МОРСЬКИХ ГІДРОБІОНТІВ

Риба є одним з найцінніших продуктів харчування, адже її  м'ясо містить у своєму складі багато макро - і  мікроелементів, вітамінів і амінокислот, що необхідні для нормального функціонування організму людини.
Починаючи з 2000 року відмічався значний імпорт морської риби в Україну та збільшення споживання її населенням не лише мороженою, а й переробленою на підприємствах. Проте, з  2010 року стає помітною тенденція до зменшення споживання населенням імпортованої риби, внаслідок значного підвищення ціни на неї.
Взагалі риба та продукти з риби є специфічною продукцією, яку необхідно контролювати на всіх етапах транспортування, отримання, зберігання, переробки [1]. Це забезпечить якість та безпечність продукту, який отримує споживач.
При отриманні імпортованої риби, яка буде направлена для подальшої переробки та продажу у торгові мережі   обов'язково дотримуються певних процедур. Однією з них є перевірка риби та гідробіонтів на безпечність та якість. Перевіряються такі показники як: токсичні елементи, пестициди, гістамін, радіонукліди, мікробіологічні показники [3], проводяться паразитологічні дослідження.
Перевіркою якості імпортованої риби за вищеперерахованими показниками в Рівненській області займається  Рівненська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини [2].
Так, на протязі 2008 – 2013 рр. було проведено 34217 досліджень. Результати досліджень показано у таблиці 1.

Таблиця 1. – Результати досліджень морської риби та морських гідробіонтів за 2008-2013 рр.
Рік

Кількість проб

Позитивних проб

Виявлені збудники

2008

9198

28

Неживі личинки і гельмінти збудників: анізакідозу, скребнів, цисти мікроспоридій

2009

8183

19

Неживі личинки і гельмінти збудників: анізакідозу, скребнів, цисти мікроспоридій

2010

7920

32

Неживі личинки і гельмінти збудників: анізакідозу, скребнів, цисти мікроспоридій

2011

6401

59

Неживі личинки і гельмінти збудників: анізакідозу, скребнів, цисти мікроспоридій

2012

1023

Позитивних проб не виявлено

2013

1492

Позитивних проб не виявлено

Отже, як видно з таблиці щороку відбувається зменшення кількості імпортованої риби. Проте, бачимо, що за останні роки було ввезено більш якісну сировину, адже кількість виявлених паразитів у м'ясі та внутрішніх органах зменшилась.

Список використаних джерел: 1. Головин А.К. Контроль производства рыбной продукции. – М.,1978. –232 с.; 2. Закон України «Про ветеринарну медицину». Закон України про відповідальність підприємств, установ та організацій за порушення законодавства про ветеринарну медицину (офіційне видання) – К. 1997 – 40с.;  3. Хренов Н.М. Микрофлора рыбы и рыбных продуктов. – Херсон, 1998. – 48 с.

Admin
Admin

Кількість повідомлень : 106
Дата реєстрації : 16.03.2015

https://tntforum.ukraine7.com

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі