МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МОРСЬКОЇ РИБИ ТА МОРСЬКИХ ГІДРОБІОНТІВ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Управління якістю та безпечністю товарів і послуг.
Сторінка 1 з 1
МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МОРСЬКОЇ РИБИ ТА МОРСЬКИХ ГІДРОБІОНТІВ
Полтавченко Т. В., к.вет.н.,
Парфенюк І. О.
Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне
Парфенюк І. О.
Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне
МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МОРСЬКОЇ РИБИ ТА МОРСЬКИХ ГІДРОБІОНТІВ
Риба є одним з найцінніших продуктів харчування, адже її м'ясо містить у своєму складі багато макро - і мікроелементів, вітамінів і амінокислот, що необхідні для нормального функціонування організму людини.
Починаючи з 2000 року відмічався значний імпорт морської риби в Україну та збільшення споживання її населенням не лише мороженою, а й переробленою на підприємствах. Проте, з 2010 року стає помітною тенденція до зменшення споживання населенням імпортованої риби, внаслідок значного підвищення ціни на неї.
Взагалі риба та продукти з риби є специфічною продукцією, яку необхідно контролювати на всіх етапах транспортування, отримання, зберігання, переробки [1]. Це забезпечить якість та безпечність продукту, який отримує споживач.
При отриманні імпортованої риби, яка буде направлена для подальшої переробки та продажу у торгові мережі обов'язково дотримуються певних процедур. Однією з них є перевірка риби та гідробіонтів на безпечність та якість. Перевіряються такі показники як: токсичні елементи, пестициди, гістамін, радіонукліди, мікробіологічні показники [3], проводяться паразитологічні дослідження.
Перевіркою якості імпортованої риби за вищеперерахованими показниками в Рівненській області займається Рівненська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини [2].
Так, на протязі 2008 – 2013 рр. було проведено 34217 досліджень. Результати досліджень показано у таблиці 1.
Таблиця 1. – Результати досліджень морської риби та морських гідробіонтів за 2008-2013 рр.
Рік | Кількість проб | Позитивних проб | Виявлені збудники |
2008 | 9198 | 28 | Неживі личинки і гельмінти збудників: анізакідозу, скребнів, цисти мікроспоридій |
2009 | 8183 | 19 | Неживі личинки і гельмінти збудників: анізакідозу, скребнів, цисти мікроспоридій |
2010 | 7920 | 32 | Неживі личинки і гельмінти збудників: анізакідозу, скребнів, цисти мікроспоридій |
2011 | 6401 | 59 | Неживі личинки і гельмінти збудників: анізакідозу, скребнів, цисти мікроспоридій |
2012 | 1023 | Позитивних проб не виявлено | |
2013 | 1492 | Позитивних проб не виявлено |
Список використаних джерел: 1. Головин А.К. Контроль производства рыбной продукции. – М.,1978. –232 с.; 2. Закон України «Про ветеринарну медицину». Закон України про відповідальність підприємств, установ та організацій за порушення законодавства про ветеринарну медицину (офіційне видання) – К. 1997 – 40с.; 3. Хренов Н.М. Микрофлора рыбы и рыбных продуктов. – Херсон, 1998. – 48 с.
Схожі теми
» ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ НАТУРАЛЬНИХ ШКІР В ХРОМЗБЕРЕЖНИХ ТЕХНОЛОГІЯХ
» ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕЧНОСТІ НОВИХ ВАФЕЛЬ
» ІННОВАЦІЇ РОЗБУДОВИ ІНФРАСТРУКТУРИ ЯКОСТІ
» ІННОВАЦІЇ РОЗБУДОВИ ІНФРАСТРУКТУРИ ЯКОСТІ
» ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ ЯКОСТІ НАДАННЯ ПОСЛУГ
» ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕЧНОСТІ НОВИХ ВАФЕЛЬ
» ІННОВАЦІЇ РОЗБУДОВИ ІНФРАСТРУКТУРИ ЯКОСТІ
» ІННОВАЦІЇ РОЗБУДОВИ ІНФРАСТРУКТУРИ ЯКОСТІ
» ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ ЯКОСТІ НАДАННЯ ПОСЛУГ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Управління якістю та безпечністю товарів і послуг.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі