СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ ПРОДУКТІВ НУТРІТИВНОЇ ПІДТРИМКИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ОПІКОВИМИ ТРАВМАМИ В УКРАЇНІ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Інновації у товарознавстві.
Сторінка 1 з 1
СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ ПРОДУКТІВ НУТРІТИВНОЇ ПІДТРИМКИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ОПІКОВИМИ ТРАВМАМИ В УКРАЇНІ
Кучинська А. М.
Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів
Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів
СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ ПРОДУКТІВ НУТРІТИВНОЇ ПІДТРИМКИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ОПІКОВИМИ ТРАВМАМИ В УКРАЇНІ
Харчування – вагомий чинник забезпечення необхідними харчовими інгредієнтами як здорової так і хворої людини. Особливо актуального значення в наш час набуває харчування людей з опіковими травмами. Опікові хворі вимагають раннього і посиленого спеціального збалансованого харчування, переважно ентерального, для підтримки і відновлення життєвих функцій організму. Продукти нутрітивної підтримки важливі не тільки на ранніх стадіях лікування, а й в період реабілітації, тривалість якої може сягати кількох років.
Дослідивши ринок продуктів нутрітивної підтримки встановлено, що попит на продукти для ентерального харчування є стабільно високим в США та Японії, а в країнах Європи істотно зростає. Зростання пов’язано зі збільшенням кількості старіючого населення, хронічними захворюваннями та різноманітними травмами. Залежно від цільового призначення продукти для нутрітивної підтримки на міжнародному ринку поділяються на стандартні, елементні та напівелементні, модульні, спеціальні, імуномоделюючі суміші. Асортимент продуктів нутрітивної підтримки постійно збільшується та вдосконалюється, що зумовлено важливістю їх застосування. Із за відсутності вітчизняних продуктів для корекції певних відхилень організму на ринку України, існує актуальне питання щодо їх створення та розширення асортименту[1].
Визначено попит споживачів на продукти нутрітивної підтримки людей з опіковими травмами. За результатами дослідження встановлено, що суха форма продукту є найбільш оптимальною для споживачів, основні критерії купівлі продуктів нурітивної підтримки – поліпшення загоєння поверхневих опіків та корекція розладів енергетичного обміну [2].
При визначенні хімічного складу сухих сумішей перш за все враховували різноманітні сучасні підходи до харчування: Европейсього товариства клінічного харчування та метаболізму (ESPEN), Австрійського товариство клінічного харчування ( АКЕ) та Американського товариства парентерального та ентерального харчування (АSPEN), особливості складу та синтезу білків шкіри. Хімічний склад розроблених продуктів нутрітивної підтримки містить джерела білку, енергії, вітаміни, біологічно активні речовини направленої дії, що відповідають формулі оптимального харчування для людей з опіковими ураженнями.
Отриманий продукт забезпечує організм джерелами енергії і пластичним матеріалом, підтримує активну білкову масу, здійснює корекцію імунного статусу та гіперметаболічних розладів, справляє позитивний вплив на нервову систему організму.
Список використаних джерел: 1. Притульска Н.В., Кучинська А.М. Ринок продуктів нутрітивної підтримки. Товари і ринки. Міжнародний науково-практичний журнал. – К: КНТЕУ, 2014. – № 1(17). –с.5-14. 2. 2.Притульска Н.В., Кучинська А.М. Consumer benefits of nutritional support products for people with burn injuries. Харчова наука і технлогія. Науково-виробничий журнал. – О. ОНАХТ.-2014.-№3(28).-с.14-19
Дослідивши ринок продуктів нутрітивної підтримки встановлено, що попит на продукти для ентерального харчування є стабільно високим в США та Японії, а в країнах Європи істотно зростає. Зростання пов’язано зі збільшенням кількості старіючого населення, хронічними захворюваннями та різноманітними травмами. Залежно від цільового призначення продукти для нутрітивної підтримки на міжнародному ринку поділяються на стандартні, елементні та напівелементні, модульні, спеціальні, імуномоделюючі суміші. Асортимент продуктів нутрітивної підтримки постійно збільшується та вдосконалюється, що зумовлено важливістю їх застосування. Із за відсутності вітчизняних продуктів для корекції певних відхилень організму на ринку України, існує актуальне питання щодо їх створення та розширення асортименту[1].
Визначено попит споживачів на продукти нутрітивної підтримки людей з опіковими травмами. За результатами дослідження встановлено, що суха форма продукту є найбільш оптимальною для споживачів, основні критерії купівлі продуктів нурітивної підтримки – поліпшення загоєння поверхневих опіків та корекція розладів енергетичного обміну [2].
При визначенні хімічного складу сухих сумішей перш за все враховували різноманітні сучасні підходи до харчування: Европейсього товариства клінічного харчування та метаболізму (ESPEN), Австрійського товариство клінічного харчування ( АКЕ) та Американського товариства парентерального та ентерального харчування (АSPEN), особливості складу та синтезу білків шкіри. Хімічний склад розроблених продуктів нутрітивної підтримки містить джерела білку, енергії, вітаміни, біологічно активні речовини направленої дії, що відповідають формулі оптимального харчування для людей з опіковими ураженнями.
Отриманий продукт забезпечує організм джерелами енергії і пластичним матеріалом, підтримує активну білкову масу, здійснює корекцію імунного статусу та гіперметаболічних розладів, справляє позитивний вплив на нервову систему організму.
Список використаних джерел: 1. Притульска Н.В., Кучинська А.М. Ринок продуктів нутрітивної підтримки. Товари і ринки. Міжнародний науково-практичний журнал. – К: КНТЕУ, 2014. – № 1(17). –с.5-14. 2. 2.Притульска Н.В., Кучинська А.М. Consumer benefits of nutritional support products for people with burn injuries. Харчова наука і технлогія. Науково-виробничий журнал. – О. ОНАХТ.-2014.-№3(28).-с.14-19
Схожі теми
» СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ
» УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ БЕЛЬГІЙСЬКИХ ВАФЕЛЬ З ВИКОРИСТАННЯМ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ
» АНАЛІЗ СУЧАСНОГО РИНКУ ЕЛЕКТРОПОБУТОВИХ МАШИН В УКРАЇНІ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЙОГО РОЗВИТКУ
» БАГАТОПОЗИЦІЙНИЙ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИЙ КОМПЛЕКС ПРИВЕДЕННЯ СИСТЕМ У ТЕРМОДИНАМІЧНО РІВНОВАЖНИЙ СТАН
» ЗАБРУДНЮВАЧІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
» УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ БЕЛЬГІЙСЬКИХ ВАФЕЛЬ З ВИКОРИСТАННЯМ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ
» АНАЛІЗ СУЧАСНОГО РИНКУ ЕЛЕКТРОПОБУТОВИХ МАШИН В УКРАЇНІ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЙОГО РОЗВИТКУ
» БАГАТОПОЗИЦІЙНИЙ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИЙ КОМПЛЕКС ПРИВЕДЕННЯ СИСТЕМ У ТЕРМОДИНАМІЧНО РІВНОВАЖНИЙ СТАН
» ЗАБРУДНЮВАЧІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Інновації у товарознавстві.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі