ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ ЯК ЗАСІБ БОРОТЬБИ З ФАЛЬСИФІКАЦІЄЮ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Управління якістю та безпечністю товарів і послуг.
Сторінка 1 з 1
ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ ЯК ЗАСІБ БОРОТЬБИ З ФАЛЬСИФІКАЦІЄЮ
Назаренко Л.О., к.т.н., доцент
ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», м. Полтава
ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», м. Полтава
ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ ЯК ЗАСІБ БОРОТЬБИ З ФАЛЬСИФІКАЦІЄЮ
Молочні продукти дитячого харчування мають велику питому вагу у харчуванні дітей і потребують досконалого вивчення і дослідження якості, інформаційного забезпечення з метою уникнення фальсифікації. [4]
Через недостатню кількість вітчизняної продукції ринковий простір України все більше заповнюється продуктами дитячого харчування закордонного виробництва, з’являються нові марки, невідомі споживачам, і тому експертиза і дослідження якості стає головним завданням захисту споживачів.
Для виробництва високоякісних продуктів дитячого харчування потрібна, насамперед, високоякісна сировина, так як якість готової продукції знаходиться в прямій залежності від якості основної та допоміжної сировини, яка використовується для її виготовлення. [1] Важливим в даному випадку є надання інформації про всі використані рецептурні компоненти на упакуванні молочних продуктів дитячого харчування за допомогою тексту, умовних позначень або малюнків, нанесених на упаковування, а також інших допоміжних засобів, призначених для ідентифікації товару або окремих його властивостей, доведення інформації до споживача про виробників, кількісні та якісні характеристики товару. Основними функціями маркування є: інформаційна, ідентифікаційна, мотиваційна, емоційна.
Інформаційна функція маркування як одного із засобів товарної інформації є основною і найбільша питома вага припадає на основоположну й споживчу інформацію, менше - на комерційну. Основоположна інформація на маркуванні дублює той же вид інформації у товаросупровідних документах, розбіжність якої може бути наслідком фальсифікації товарів.
Ідентифікаційна функції маркування забезпечують простежування товарних партій на усіх ланках логістичного ланцюга та дозволяє реалізувати основні логістичні функції.
Варто зазначити, що вітчизняні виробники, намагаючись підвищити конкурентоспроможність своєї продукції, останнім часом стали приділяти серйозну увагу дизайну її упаковування й маркування. І тут слід враховувати, що вимоги до маркування встановлюються в основному стандартами, а також загально-технічними умовами на продукцію.
До маркування висуваються загальні для товарної інформації та специфічні для маркування вимоги. Загальні вимоги регламентуються законом "Про захист прав споживачів" та включають найважливіші з них - достовірність, доступність та достатність. Специфічні вимоги для маркування: чіткість тексту та ілюстрацій, наочність, однозначність тексту та відповідність споживчим властивостям товару, наведені відомості не повинні вводити в оману покупця й споживача, для маркування слід використовувати незмивні та стійкі до впливу зовнішнього середовища фарби, дозволені органами Держсанепідслужби. [3]
Тому метою є аналіз інформації, вказаній на маркуванні молочних продуктів дитячого харчування різних виробників і встановлення можливої фальсифікації, що негативно впливає на якість і конкурентоспроможність даної категорії продукції.
Для здійснення ідентифікації маркування було відібрано 5 зразків молочних продуктів дитячого харчування: зразок № 1 – «Малютка» - суха суміш для дитячого харчування, вирготовлена в Україні; зразок № 2 – «Nutrilon» - молочна суміш, виготовлена в Голландії; зразок № 3 – «Humana» - молочна суміш, виготовлена в Німеччині; зразок № 4 – «Nestle NAN» - молочна суміш з народження, виготовлена в Швейцарії; зразок № 5 – «Малютка» - суха молочна адаптована суміш, виготовлена в Росії.
Результати аналізу маркування на упакуванні, яке не мало забруднень і пошкоджень, досліджуваних зразків молочних продуктів дитячого харчування свідчать про наступне:
Зразок № 1 – «Малютка» - суха суміш для дитячого харчування, для дітей з перших днів життя. Наближена до грудного молока за властивостями та калорійністю. Збагачена таурином та біотином. Склад (високоякісне коров’яче молоко і вершки (60,17%), молочний цукор (16,5%), низькоцукрована патока (15,5%), олія: кукурудзяна (7,6%). Збагачена вітамінами (0,14%): біотином, А, Д, Е, С, РР, В1, В2, В5, В6, Вс, В12, таурином (0,04%) і мінеральними речовинами (0,05%): лимоннокислим калієм, лимоннокислим натрієм).
Зберігати при температурі від 0 до плюс 10°С. Відносна вологість повітря не повинна перевищувати 85%. Строки зберігання 8 міс. Маса нетто – 350 г.
Представлений спосіб вживання і приготування продукту (таблиця дозування для дитини залежно від віку) тощо.
Зразок № 2 – «Nutrilon» - молочна суміш. Nutrilon-1 по своєму складу і властивостям максимально наближений до грудного молока, адже містить нуклеотиди і особливі жирні кислоти. Склад (демінералізована молочна сироватка, суміш олій (пальмова, ріпакова, кокосова, соняшникова, Mortierella alpina), лактоза, знежирене молоко, пребіотіки (галактоолігоцукри, фруктоолігоцукри), концентрат білків молочної сироватки, мінеральні речовини, риб'ячий жир, вітамінний комплекс, соєвий лецитин, холін, таурин, мікроелементи, нуклеотиди, інозитол, L-тірозін, L-карнітін).
Зберігання (розкриту банку зберігати щільно закритою кришкою в прохолодному і сухому місці, але не в холодильнику). Використовуйте вміст протягом трьох тижнів. Закриту банку зберігати при температурі від 0 до 25 градусів і відносній вологості не більше 75%. Термін зберігання 18 місяців в герметично закритій упаковці. Жерстяна банка масою нетто – 400 г.
Вказаний спосіб приготування і вживання продукту, тобто таблиця дозування для дитини тощо.
Інші зразки також мають відповідну інформацію на упакуванні.
Таким чином, результати оцінювання стану пакування і маркування обраних зразків свідчать, що упакування було без пошкоджень, слідів підмокання та дефектів. На тарі присутній знак відповідності, дані про виробника, його реквізити та короткі відомості про товар, зазначена вся необхідна інформація, умови зберігання тощо. Маркування на всіх зразках було представлено українською мовою, що відповідає закону України. Тобто, пакування і маркування відповідає вимогам стандарту, що свідчить про відсутність інформаційної фальсифікації. [2]
Список використаних джерел: 1. Андреенко Л. Г. Технохимический контроль производства детских молочных продуктов // Молочная промышленность, 2001 - №1 - С.25-27. 2. ДСТУ 4541:2006 «Продукти молочні для дитячого харчування. Вершки стерилізовані для дітей. Технічні умови». 3. Про захист прав споживачів. Закон України //Відомості Верховної Ради. – 1991. - № 30. – С. 379. 4. Харчування дітей - проблема державна // Харчова і переробна промисловість, 2001. - №3 - С. 19-20.
Через недостатню кількість вітчизняної продукції ринковий простір України все більше заповнюється продуктами дитячого харчування закордонного виробництва, з’являються нові марки, невідомі споживачам, і тому експертиза і дослідження якості стає головним завданням захисту споживачів.
Для виробництва високоякісних продуктів дитячого харчування потрібна, насамперед, високоякісна сировина, так як якість готової продукції знаходиться в прямій залежності від якості основної та допоміжної сировини, яка використовується для її виготовлення. [1] Важливим в даному випадку є надання інформації про всі використані рецептурні компоненти на упакуванні молочних продуктів дитячого харчування за допомогою тексту, умовних позначень або малюнків, нанесених на упаковування, а також інших допоміжних засобів, призначених для ідентифікації товару або окремих його властивостей, доведення інформації до споживача про виробників, кількісні та якісні характеристики товару. Основними функціями маркування є: інформаційна, ідентифікаційна, мотиваційна, емоційна.
Інформаційна функція маркування як одного із засобів товарної інформації є основною і найбільша питома вага припадає на основоположну й споживчу інформацію, менше - на комерційну. Основоположна інформація на маркуванні дублює той же вид інформації у товаросупровідних документах, розбіжність якої може бути наслідком фальсифікації товарів.
Ідентифікаційна функції маркування забезпечують простежування товарних партій на усіх ланках логістичного ланцюга та дозволяє реалізувати основні логістичні функції.
Варто зазначити, що вітчизняні виробники, намагаючись підвищити конкурентоспроможність своєї продукції, останнім часом стали приділяти серйозну увагу дизайну її упаковування й маркування. І тут слід враховувати, що вимоги до маркування встановлюються в основному стандартами, а також загально-технічними умовами на продукцію.
До маркування висуваються загальні для товарної інформації та специфічні для маркування вимоги. Загальні вимоги регламентуються законом "Про захист прав споживачів" та включають найважливіші з них - достовірність, доступність та достатність. Специфічні вимоги для маркування: чіткість тексту та ілюстрацій, наочність, однозначність тексту та відповідність споживчим властивостям товару, наведені відомості не повинні вводити в оману покупця й споживача, для маркування слід використовувати незмивні та стійкі до впливу зовнішнього середовища фарби, дозволені органами Держсанепідслужби. [3]
Тому метою є аналіз інформації, вказаній на маркуванні молочних продуктів дитячого харчування різних виробників і встановлення можливої фальсифікації, що негативно впливає на якість і конкурентоспроможність даної категорії продукції.
Для здійснення ідентифікації маркування було відібрано 5 зразків молочних продуктів дитячого харчування: зразок № 1 – «Малютка» - суха суміш для дитячого харчування, вирготовлена в Україні; зразок № 2 – «Nutrilon» - молочна суміш, виготовлена в Голландії; зразок № 3 – «Humana» - молочна суміш, виготовлена в Німеччині; зразок № 4 – «Nestle NAN» - молочна суміш з народження, виготовлена в Швейцарії; зразок № 5 – «Малютка» - суха молочна адаптована суміш, виготовлена в Росії.
Результати аналізу маркування на упакуванні, яке не мало забруднень і пошкоджень, досліджуваних зразків молочних продуктів дитячого харчування свідчать про наступне:
Зразок № 1 – «Малютка» - суха суміш для дитячого харчування, для дітей з перших днів життя. Наближена до грудного молока за властивостями та калорійністю. Збагачена таурином та біотином. Склад (високоякісне коров’яче молоко і вершки (60,17%), молочний цукор (16,5%), низькоцукрована патока (15,5%), олія: кукурудзяна (7,6%). Збагачена вітамінами (0,14%): біотином, А, Д, Е, С, РР, В1, В2, В5, В6, Вс, В12, таурином (0,04%) і мінеральними речовинами (0,05%): лимоннокислим калієм, лимоннокислим натрієм).
Зберігати при температурі від 0 до плюс 10°С. Відносна вологість повітря не повинна перевищувати 85%. Строки зберігання 8 міс. Маса нетто – 350 г.
Представлений спосіб вживання і приготування продукту (таблиця дозування для дитини залежно від віку) тощо.
Зразок № 2 – «Nutrilon» - молочна суміш. Nutrilon-1 по своєму складу і властивостям максимально наближений до грудного молока, адже містить нуклеотиди і особливі жирні кислоти. Склад (демінералізована молочна сироватка, суміш олій (пальмова, ріпакова, кокосова, соняшникова, Mortierella alpina), лактоза, знежирене молоко, пребіотіки (галактоолігоцукри, фруктоолігоцукри), концентрат білків молочної сироватки, мінеральні речовини, риб'ячий жир, вітамінний комплекс, соєвий лецитин, холін, таурин, мікроелементи, нуклеотиди, інозитол, L-тірозін, L-карнітін).
Зберігання (розкриту банку зберігати щільно закритою кришкою в прохолодному і сухому місці, але не в холодильнику). Використовуйте вміст протягом трьох тижнів. Закриту банку зберігати при температурі від 0 до 25 градусів і відносній вологості не більше 75%. Термін зберігання 18 місяців в герметично закритій упаковці. Жерстяна банка масою нетто – 400 г.
Вказаний спосіб приготування і вживання продукту, тобто таблиця дозування для дитини тощо.
Інші зразки також мають відповідну інформацію на упакуванні.
Таким чином, результати оцінювання стану пакування і маркування обраних зразків свідчать, що упакування було без пошкоджень, слідів підмокання та дефектів. На тарі присутній знак відповідності, дані про виробника, його реквізити та короткі відомості про товар, зазначена вся необхідна інформація, умови зберігання тощо. Маркування на всіх зразках було представлено українською мовою, що відповідає закону України. Тобто, пакування і маркування відповідає вимогам стандарту, що свідчить про відсутність інформаційної фальсифікації. [2]
Список використаних джерел: 1. Андреенко Л. Г. Технохимический контроль производства детских молочных продуктов // Молочная промышленность, 2001 - №1 - С.25-27. 2. ДСТУ 4541:2006 «Продукти молочні для дитячого харчування. Вершки стерилізовані для дітей. Технічні умови». 3. Про захист прав споживачів. Закон України //Відомості Верховної Ради. – 1991. - № 30. – С. 379. 4. Харчування дітей - проблема державна // Харчова і переробна промисловість, 2001. - №3 - С. 19-20.
Схожі теми
» ЗАБРУДНЮВАЧІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
» СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ
» УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ БЕЛЬГІЙСЬКИХ ВАФЕЛЬ З ВИКОРИСТАННЯМ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ
» СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ ПРОДУКТІВ НУТРІТИВНОЇ ПІДТРИМКИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ОПІКОВИМИ ТРАВМАМИ В УКРАЇНІ
» СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ
» УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ БЕЛЬГІЙСЬКИХ ВАФЕЛЬ З ВИКОРИСТАННЯМ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ
» СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ ПРОДУКТІВ НУТРІТИВНОЇ ПІДТРИМКИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ОПІКОВИМИ ТРАВМАМИ В УКРАЇНІ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Управління якістю та безпечністю товарів і послуг.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі