ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО – ФУНДАМЕНТ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Управління якістю та безпечністю товарів і послуг.
Сторінка 1 з 1
ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО – ФУНДАМЕНТ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ
Свіщова Я.О. к.х.н.;
Будвицька О.М.
ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, м. Харків
Будвицька О.М.
ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, м. Харків
ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО – ФУНДАМЕНТ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ
Продовольча безпека на всіх етапах розвитку людства була і залишається однією з найважливіших проблем розвитку цивілізованого суспільства. Основним напрямком створення продовольчої незалежності нашої держави має бути стабільний розвиток агропромислового комплексу і постійне нарощування виробництва сільськогосподарської продукції і продовольчих товарів. Для підвищення врожайності широко використовують пестециди. Не зважаючи на економічну вигідність застосування, усі без винятку пестициди при ретельному вивченні виявлено мутагенну та інші негативні дії на живу природу і людину. Так, близько 90% усіх фунгіцидів, 60% гербіцидів і 30% інсектицидів є канцерогенними та перешкоджають природному відновленню родючості ґрунтів, викликають втрату харчової цінності, смакових якостей та скорочують термін збереження сільськогосподарської продукції. Все це унеможливлює використання такої сировини для виробництва дитячого харчування, дієтичної та екологічної продукції для населення, яке проживає в радіаційно і промислово забруднених зонах, а також для людей, які перебувають на лікуванні в лікарнях, санаторіях і на курортах. В зв’язку з цим все більшу роль відіграє один із напрямків агроекології − органічне землеробство, що полягає у виробництві продукції високої якості, яка не шкодить навколишньому середовищу, здоров’ю людини, тваринам. В основі органічного землеробства є гуманістичні принципи ведення сільського господарства з використанням біодинамічних технологій.
Проведемо порівняльну характеристику визначення гуманізації та органічного землеробства. Гуманізація − реалізація принципу світогляду, в основі якого є повага та турбота про людину та її нащадків, захист інтересів, впевненість в її здатності до вдосконалення. Гуманізація праці − система психологічних, економічних, естетичних, технічних заходів щодо перетворення праці в джерело розвитку особистості, її суб’єктивного задоволення. Здорова людина – основа будь якої нації. А здоров’я людини, як відомо суттєво залежить від її харчування та якості питної води. Органічне землеробство спрямовано на виробництво лише високоякісної корисної продукції при мінімальному обробітку ґрунту і повній відмові від застосування ГМО, отрутохімікатів та мінеральних добрив. Так, у квітні 2001 року американські дослідники провели 41 порівняльний дослід, при якому розглядався рівень поживних речовин в органічних і звичайних овочах та фруктах. У кожному випадку органічна продукція мала до 27% більше поживних речовин.
Ще одним з завдань людства є збереження природних ресурсів, підтримка сприятливих екологічних умов. Це є не лише запорукою комфортного існування нащадків, а й підіймає людину на більш високий рівень: задоволення власних потреб без нанесення шкоди навколишньому середовищу. Це розуміння того, що в Природі ми всі взаємопов’язані й немає нічого зайвого. Органічні технології покращують стан ґрунту та питної води, захищають клімат. Поля на яких застосовуються біодинамічні технології мають більш глибоку вегетацію, більшу вологість верхнього прошарку. На 88% багатші на корисні мікроорганізми. Зокрема, тих, що прикріпляються до коренів і допомагають рослинам абсорбувати поживні речовини. Використання для вигодовування сільськогосподарських тварин відходів органічно отриманої зернової, плодово-ягідної і овочевої сировини у свіжому або консервованому вигляді, збагачених ними кормів не лише підвищує продуктивність, а дає змогу отримати екологічно чисту продукцію тваринництва.
Моментом вдосконалення людини та гуманізації її праці при ведені органічного землеробства – створення на агрономічній ділянці збалансованої екосистеми. З практичної точки зору − є можливість підвищення виробництва продуктів харчування в країнах де спостерігається проблема голоду, особливо в несприятливих природних середовищах. Так, в 2002 році всесвітня організація Гринпіс (Greenpeace) повідомила про дослідження, в якому йдеться про те, що органічні і агроекологічні методи землеробства привели до значного зростання урожаю у південній півкулі. В Ефіопії на органічних полях збирають урожай у 3-5 разів більший, ніж на звичайних полях. У Бразилії, завдяки переходу на органічне землеробство, збільшення урожайності на окремих полях склало 20-50%; у Перу – 75%.
На перший погляд може здатися, що використання біотехнологій призводить до суттєвих збільшень затрат праці. Але це питання вирішується шляхом впровадження науково-обґрунтованої структури посівних площ і сівозмін, застосуванням усіх ресурсів органічних добрив, таких як гній, нетоварна частка врожаю (солома зернових і зернобобових, подрібнені стебла соняшнику, кукурудзи, сорго), дотриманням поливного режиму, рекомендованих норм висіву насіння, строків і способів посіву та збирання врожаю, зовнішнього і внутрішнього карантину, а також механізацією багатьох процесів.
Для українців органічне землеробство має ще декілька додаткових переваг:
1. Надає можливість познайомитись та повно використовувати історичний досвід ведення сільського господарства в країні.
2. Повно використовувати родючий потенціал чорноземів та сприяти їх відновленню.
3. Здатне підсилити конкурентну здатність продукції сільського господарства України на зовнішньому ринку.
4. Сприяє розвитку «медичного» та «зеленого» туризму, тим самим створюючи додаткові робочі місця.
Таким чином органічне землеробство сприяє поліпшенню економічного стану в крайні, покращенню здоров’я нації та усвідомленню людини її безпосереднього зв’язку з природою.
Список використаних джерел: 1. Черников В.А. Агроэкология. Методология, технология, экономика / Черников В.А., Грингоф И.Г., Емцов В.Т. – М.: "КолосС", 2004. – 400 с. 2. Васюкова Г. Т. Екологія: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Г. Васюкова, О. Грошева. - К. : Кондор, 2009. - 524,[1] с. - Бібліогр. : с. 523-524. 3. Клименко М. О. Моніторинг довкілля : Підручник / М. Клименко, А. Прищепа, Н. Вознюк,. - К. : Академвидав, 2006. - 359 с.
Проведемо порівняльну характеристику визначення гуманізації та органічного землеробства. Гуманізація − реалізація принципу світогляду, в основі якого є повага та турбота про людину та її нащадків, захист інтересів, впевненість в її здатності до вдосконалення. Гуманізація праці − система психологічних, економічних, естетичних, технічних заходів щодо перетворення праці в джерело розвитку особистості, її суб’єктивного задоволення. Здорова людина – основа будь якої нації. А здоров’я людини, як відомо суттєво залежить від її харчування та якості питної води. Органічне землеробство спрямовано на виробництво лише високоякісної корисної продукції при мінімальному обробітку ґрунту і повній відмові від застосування ГМО, отрутохімікатів та мінеральних добрив. Так, у квітні 2001 року американські дослідники провели 41 порівняльний дослід, при якому розглядався рівень поживних речовин в органічних і звичайних овочах та фруктах. У кожному випадку органічна продукція мала до 27% більше поживних речовин.
Ще одним з завдань людства є збереження природних ресурсів, підтримка сприятливих екологічних умов. Це є не лише запорукою комфортного існування нащадків, а й підіймає людину на більш високий рівень: задоволення власних потреб без нанесення шкоди навколишньому середовищу. Це розуміння того, що в Природі ми всі взаємопов’язані й немає нічого зайвого. Органічні технології покращують стан ґрунту та питної води, захищають клімат. Поля на яких застосовуються біодинамічні технології мають більш глибоку вегетацію, більшу вологість верхнього прошарку. На 88% багатші на корисні мікроорганізми. Зокрема, тих, що прикріпляються до коренів і допомагають рослинам абсорбувати поживні речовини. Використання для вигодовування сільськогосподарських тварин відходів органічно отриманої зернової, плодово-ягідної і овочевої сировини у свіжому або консервованому вигляді, збагачених ними кормів не лише підвищує продуктивність, а дає змогу отримати екологічно чисту продукцію тваринництва.
Моментом вдосконалення людини та гуманізації її праці при ведені органічного землеробства – створення на агрономічній ділянці збалансованої екосистеми. З практичної точки зору − є можливість підвищення виробництва продуктів харчування в країнах де спостерігається проблема голоду, особливо в несприятливих природних середовищах. Так, в 2002 році всесвітня організація Гринпіс (Greenpeace) повідомила про дослідження, в якому йдеться про те, що органічні і агроекологічні методи землеробства привели до значного зростання урожаю у південній півкулі. В Ефіопії на органічних полях збирають урожай у 3-5 разів більший, ніж на звичайних полях. У Бразилії, завдяки переходу на органічне землеробство, збільшення урожайності на окремих полях склало 20-50%; у Перу – 75%.
На перший погляд може здатися, що використання біотехнологій призводить до суттєвих збільшень затрат праці. Але це питання вирішується шляхом впровадження науково-обґрунтованої структури посівних площ і сівозмін, застосуванням усіх ресурсів органічних добрив, таких як гній, нетоварна частка врожаю (солома зернових і зернобобових, подрібнені стебла соняшнику, кукурудзи, сорго), дотриманням поливного режиму, рекомендованих норм висіву насіння, строків і способів посіву та збирання врожаю, зовнішнього і внутрішнього карантину, а також механізацією багатьох процесів.
Для українців органічне землеробство має ще декілька додаткових переваг:
1. Надає можливість познайомитись та повно використовувати історичний досвід ведення сільського господарства в країні.
2. Повно використовувати родючий потенціал чорноземів та сприяти їх відновленню.
3. Здатне підсилити конкурентну здатність продукції сільського господарства України на зовнішньому ринку.
4. Сприяє розвитку «медичного» та «зеленого» туризму, тим самим створюючи додаткові робочі місця.
Таким чином органічне землеробство сприяє поліпшенню економічного стану в крайні, покращенню здоров’я нації та усвідомленню людини її безпосереднього зв’язку з природою.
Список використаних джерел: 1. Черников В.А. Агроэкология. Методология, технология, экономика / Черников В.А., Грингоф И.Г., Емцов В.Т. – М.: "КолосС", 2004. – 400 с. 2. Васюкова Г. Т. Екологія: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Г. Васюкова, О. Грошева. - К. : Кондор, 2009. - 524,[1] с. - Бібліогр. : с. 523-524. 3. Клименко М. О. Моніторинг довкілля : Підручник / М. Клименко, А. Прищепа, Н. Вознюк,. - К. : Академвидав, 2006. - 359 с.
Схожі теми
» ПРОБЛЕМИ БЕЗПЕКИ ТА СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У КОСМЕТИЦІ
» СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ РИБНИХ ПРЕСЕРВІВ
» ФОРМУВАННЯ КОЛЬОРУ ЮВЕЛІРНИХ СПЛАВІВ НА ОСНОВІ ЗОЛОТА
» ДОСВІД ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВЗУТТЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
» ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ НАТУРАЛЬНИХ ШКІР В ХРОМЗБЕРЕЖНИХ ТЕХНОЛОГІЯХ
» СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ РИБНИХ ПРЕСЕРВІВ
» ФОРМУВАННЯ КОЛЬОРУ ЮВЕЛІРНИХ СПЛАВІВ НА ОСНОВІ ЗОЛОТА
» ДОСВІД ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВЗУТТЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
» ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ НАТУРАЛЬНИХ ШКІР В ХРОМЗБЕРЕЖНИХ ТЕХНОЛОГІЯХ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Управління якістю та безпечністю товарів і послуг.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі