СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

ДОСВІД ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВЗУТТЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Перейти донизу

ДОСВІД ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВЗУТТЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ Empty ДОСВІД ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВЗУТТЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Повідомлення автор Admin Ср Бер 18, 2015 4:13 pm

Половніков І.І., д.т.н., професор
Українська технологічна академія, м. Київ
Губа Л.М., к.т.н., доцент
ВНЗ Укоопспілки "Полтавський університет економіки і торгівлі", м. Полтава


ДОСВІД ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВЗУТТЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ


Шкіряно-взуттєва галузь в сучасних ринкових умовах України перебуває під впливом тенденцій розвитку світового ринку. Процеси євроінтеграції зменшують бар’єри входу на український ринок іноземних виробників. В умовах посилення конкуренції значно зростає роль комплексних рішень, що забезпечують високий рівень якості товарів. Посилюється актуальність досліджень, спрямованих на забезпечення конкурентоспроможності продукції на етапі проектно-технологічних робіт [1].
Сучасний стан розвитку шкіряно-взуттєвої промисловості вимагає розробки нових та удосконалення існуючих технологій з метою розширення асортименту, підвищення якості товарів та раціонального використання сировинних ресурсів. Властивості взуття спеціального призначення не є остаточно сформованими та повсякчасно змінюються залежно від потреб різних галузей. Пріоритетним напрямом для України має стати максимальне використання переваг національного виробництва взуття спеціального призначення, яке в першу чергу повинне мати підвищений рівень захисних властивостей.
Науковому обґрунтуванню способів і розробці практичних механізмів вирішення проблеми формування споживних властивостей взуття спеціального призначення присвячено численні роботи технологічного та економічного спрямування. Результати наукових досліджень у сфері виробництва взуття спеціального призначення, серед яких роботи Коновала В.П., Гаркавенко С.С., Омельченко Н.М. та ін., сприяють формуванню  високих споживних властивостей виробів у процесі розробки конструкцій, асортименту, технології виготовлення.
Наукова робота з даної проблематики ведеться вченими у кількох напрямках [2]: розробка матеріалів верху, низу, конструкції і технології виготовлення. Такий комплексний підхід дає можливість сформувати найбільш оптимальні властивості взуття залежно від його призначення: для працівників служб доставки, військовослужбовців, спортсменів (наприклад, для занять скейтбордингом, кінним спортом, для туризму та активного відпочинку), для дітей танцювально-оздоровчого призначення. Особлива увага приділяється формуванню властивостей спецвзуття із підвищеним захистом від агресивних середовищ та механічних пошкоджень, термо- і гідрофобними властивостями [3].
Одним із факторів формування функціональних та естетичних властивостей взуття спеціального призначення, яке б комплексно захищало стопу від впливу негативних чинників, є матеріали виготовлення. Підвищення показників міцності може відбуватися за рахунок фізичних та хімічних модифікацій. Перспективною в даному напрямку є розробка взуттєвих деталей із композиційних матеріалів на основі термопластичного полімеру, модифікаторів і наповнювачів із застосуванням вторинної сировини [4].
Удосконалення існуючих та розробка нових конструкцій та технологій виготовлення взуття дозволяє не лише підвищити показники стійкості взуття до ударів, проколів, агресивних середовищ тощо, але і покращити його гігієнічні властивості. Проте найбільш комплексним підходом до створення взуття із урахуванням максимально можливих впливів залежно від специфіки використання є розробка технологій із використанням пакету матеріалів. Кожен шар такого пакету спрямований на покращення конкретних показників, що в результаті дозволяє досягти найбільш оптимального комплексу споживних властивостей взуття спеціального призначення.
Отже, за результатами досліджень встановлено, що найбільш перспективним напрямком удосконалення споживних властивостей взуття спеціального призначення є розробка технологій із використанням пакетів матеріалів, в тому числі композиційних. Даний підхід дозволяє не лише підвищити захисні властивості взуття, а й гігієнічні, а також розширити асортимент і оптимізувати вартість за рахунок використання вторинної сировини.

Список використаних джерел: 1. Гаркавенко С.С. Розвиток наукових основ проектно-технологічних робіт на стадії створення конкурентоспроможної продукції : автореф. дис. ... д-ра. техн. наук : 05.18.08 / С.С. Гаркавенко; Київський нац. ун-т технологій та дизайну. - Київ, 2009. - 37 c. 2. Вимоги до матеріалів верху, низу, конструкції та технології виготовлення спеціального взуття / [Олійникова В. В., Бабич А. І., Луканюк Я. С., Марущенко О. В.] // Легка пром-сть. — 2009. — № 3. — С. 14—15. 3. Половніков І. І. Дослідницькі технології у виробництві спеціального взуття : монографія / І. І. Половніков, В. І. Андрущак, М. С. Беднарчук; Укр. технол. акад., Львів. комерц. акад., Укр. НДІ шкір.-взутт. пром-сті. - Львів, 2014. - 364 c. 4. Лобанова Г. Є. Дослідження властивостей композиційних матеріалів для деталей спеціального взуття / Г. Є. Лобанова, І. А. Мандзюк // Вісник Хмельницького національного університету. Технічні науки. – 2007. – № 5. – С. 187–191.

Admin
Admin

Кількість повідомлень : 106
Дата реєстрації : 16.03.2015

https://tntforum.ukraine7.com

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми
» СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ РИБНИХ ПРЕСЕРВІВ
» МЕТАЛОФІЗИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ПІДВИЩЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЛАВУ ВТ1-0 ЗА МОДИФІКУВАННЯ ПОВЕРХНЕВОГО ШАРУ КИСНЕМ
» ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОДЯГОВИХ ОВЕЧИХ ШКІР, ВИГОТОВЛЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ
» ФОРМУВАННЯ КОЛЬОРУ ЮВЕЛІРНИХ СПЛАВІВ НА ОСНОВІ ЗОЛОТА
» ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО – ФУНДАМЕНТ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі