ДОСВІД ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВЗУТТЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Інновації у товарознавстві.
Сторінка 1 з 1
ДОСВІД ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВЗУТТЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
Половніков І.І., д.т.н., професор
Українська технологічна академія, м. Київ
Губа Л.М., к.т.н., доцент
ВНЗ Укоопспілки "Полтавський університет економіки і торгівлі", м. Полтава
Українська технологічна академія, м. Київ
Губа Л.М., к.т.н., доцент
ВНЗ Укоопспілки "Полтавський університет економіки і торгівлі", м. Полтава
ДОСВІД ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВЗУТТЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
Шкіряно-взуттєва галузь в сучасних ринкових умовах України перебуває під впливом тенденцій розвитку світового ринку. Процеси євроінтеграції зменшують бар’єри входу на український ринок іноземних виробників. В умовах посилення конкуренції значно зростає роль комплексних рішень, що забезпечують високий рівень якості товарів. Посилюється актуальність досліджень, спрямованих на забезпечення конкурентоспроможності продукції на етапі проектно-технологічних робіт [1].
Сучасний стан розвитку шкіряно-взуттєвої промисловості вимагає розробки нових та удосконалення існуючих технологій з метою розширення асортименту, підвищення якості товарів та раціонального використання сировинних ресурсів. Властивості взуття спеціального призначення не є остаточно сформованими та повсякчасно змінюються залежно від потреб різних галузей. Пріоритетним напрямом для України має стати максимальне використання переваг національного виробництва взуття спеціального призначення, яке в першу чергу повинне мати підвищений рівень захисних властивостей.
Науковому обґрунтуванню способів і розробці практичних механізмів вирішення проблеми формування споживних властивостей взуття спеціального призначення присвячено численні роботи технологічного та економічного спрямування. Результати наукових досліджень у сфері виробництва взуття спеціального призначення, серед яких роботи Коновала В.П., Гаркавенко С.С., Омельченко Н.М. та ін., сприяють формуванню високих споживних властивостей виробів у процесі розробки конструкцій, асортименту, технології виготовлення.
Наукова робота з даної проблематики ведеться вченими у кількох напрямках [2]: розробка матеріалів верху, низу, конструкції і технології виготовлення. Такий комплексний підхід дає можливість сформувати найбільш оптимальні властивості взуття залежно від його призначення: для працівників служб доставки, військовослужбовців, спортсменів (наприклад, для занять скейтбордингом, кінним спортом, для туризму та активного відпочинку), для дітей танцювально-оздоровчого призначення. Особлива увага приділяється формуванню властивостей спецвзуття із підвищеним захистом від агресивних середовищ та механічних пошкоджень, термо- і гідрофобними властивостями [3].
Одним із факторів формування функціональних та естетичних властивостей взуття спеціального призначення, яке б комплексно захищало стопу від впливу негативних чинників, є матеріали виготовлення. Підвищення показників міцності може відбуватися за рахунок фізичних та хімічних модифікацій. Перспективною в даному напрямку є розробка взуттєвих деталей із композиційних матеріалів на основі термопластичного полімеру, модифікаторів і наповнювачів із застосуванням вторинної сировини [4].
Удосконалення існуючих та розробка нових конструкцій та технологій виготовлення взуття дозволяє не лише підвищити показники стійкості взуття до ударів, проколів, агресивних середовищ тощо, але і покращити його гігієнічні властивості. Проте найбільш комплексним підходом до створення взуття із урахуванням максимально можливих впливів залежно від специфіки використання є розробка технологій із використанням пакету матеріалів. Кожен шар такого пакету спрямований на покращення конкретних показників, що в результаті дозволяє досягти найбільш оптимального комплексу споживних властивостей взуття спеціального призначення.
Отже, за результатами досліджень встановлено, що найбільш перспективним напрямком удосконалення споживних властивостей взуття спеціального призначення є розробка технологій із використанням пакетів матеріалів, в тому числі композиційних. Даний підхід дозволяє не лише підвищити захисні властивості взуття, а й гігієнічні, а також розширити асортимент і оптимізувати вартість за рахунок використання вторинної сировини.
Список використаних джерел: 1. Гаркавенко С.С. Розвиток наукових основ проектно-технологічних робіт на стадії створення конкурентоспроможної продукції : автореф. дис. ... д-ра. техн. наук : 05.18.08 / С.С. Гаркавенко; Київський нац. ун-т технологій та дизайну. - Київ, 2009. - 37 c. 2. Вимоги до матеріалів верху, низу, конструкції та технології виготовлення спеціального взуття / [Олійникова В. В., Бабич А. І., Луканюк Я. С., Марущенко О. В.] // Легка пром-сть. — 2009. — № 3. — С. 14—15. 3. Половніков І. І. Дослідницькі технології у виробництві спеціального взуття : монографія / І. І. Половніков, В. І. Андрущак, М. С. Беднарчук; Укр. технол. акад., Львів. комерц. акад., Укр. НДІ шкір.-взутт. пром-сті. - Львів, 2014. - 364 c. 4. Лобанова Г. Є. Дослідження властивостей композиційних матеріалів для деталей спеціального взуття / Г. Є. Лобанова, І. А. Мандзюк // Вісник Хмельницького національного університету. Технічні науки. – 2007. – № 5. – С. 187–191.
Сучасний стан розвитку шкіряно-взуттєвої промисловості вимагає розробки нових та удосконалення існуючих технологій з метою розширення асортименту, підвищення якості товарів та раціонального використання сировинних ресурсів. Властивості взуття спеціального призначення не є остаточно сформованими та повсякчасно змінюються залежно від потреб різних галузей. Пріоритетним напрямом для України має стати максимальне використання переваг національного виробництва взуття спеціального призначення, яке в першу чергу повинне мати підвищений рівень захисних властивостей.
Науковому обґрунтуванню способів і розробці практичних механізмів вирішення проблеми формування споживних властивостей взуття спеціального призначення присвячено численні роботи технологічного та економічного спрямування. Результати наукових досліджень у сфері виробництва взуття спеціального призначення, серед яких роботи Коновала В.П., Гаркавенко С.С., Омельченко Н.М. та ін., сприяють формуванню високих споживних властивостей виробів у процесі розробки конструкцій, асортименту, технології виготовлення.
Наукова робота з даної проблематики ведеться вченими у кількох напрямках [2]: розробка матеріалів верху, низу, конструкції і технології виготовлення. Такий комплексний підхід дає можливість сформувати найбільш оптимальні властивості взуття залежно від його призначення: для працівників служб доставки, військовослужбовців, спортсменів (наприклад, для занять скейтбордингом, кінним спортом, для туризму та активного відпочинку), для дітей танцювально-оздоровчого призначення. Особлива увага приділяється формуванню властивостей спецвзуття із підвищеним захистом від агресивних середовищ та механічних пошкоджень, термо- і гідрофобними властивостями [3].
Одним із факторів формування функціональних та естетичних властивостей взуття спеціального призначення, яке б комплексно захищало стопу від впливу негативних чинників, є матеріали виготовлення. Підвищення показників міцності може відбуватися за рахунок фізичних та хімічних модифікацій. Перспективною в даному напрямку є розробка взуттєвих деталей із композиційних матеріалів на основі термопластичного полімеру, модифікаторів і наповнювачів із застосуванням вторинної сировини [4].
Удосконалення існуючих та розробка нових конструкцій та технологій виготовлення взуття дозволяє не лише підвищити показники стійкості взуття до ударів, проколів, агресивних середовищ тощо, але і покращити його гігієнічні властивості. Проте найбільш комплексним підходом до створення взуття із урахуванням максимально можливих впливів залежно від специфіки використання є розробка технологій із використанням пакету матеріалів. Кожен шар такого пакету спрямований на покращення конкретних показників, що в результаті дозволяє досягти найбільш оптимального комплексу споживних властивостей взуття спеціального призначення.
Отже, за результатами досліджень встановлено, що найбільш перспективним напрямком удосконалення споживних властивостей взуття спеціального призначення є розробка технологій із використанням пакетів матеріалів, в тому числі композиційних. Даний підхід дозволяє не лише підвищити захисні властивості взуття, а й гігієнічні, а також розширити асортимент і оптимізувати вартість за рахунок використання вторинної сировини.
Список використаних джерел: 1. Гаркавенко С.С. Розвиток наукових основ проектно-технологічних робіт на стадії створення конкурентоспроможної продукції : автореф. дис. ... д-ра. техн. наук : 05.18.08 / С.С. Гаркавенко; Київський нац. ун-т технологій та дизайну. - Київ, 2009. - 37 c. 2. Вимоги до матеріалів верху, низу, конструкції та технології виготовлення спеціального взуття / [Олійникова В. В., Бабич А. І., Луканюк Я. С., Марущенко О. В.] // Легка пром-сть. — 2009. — № 3. — С. 14—15. 3. Половніков І. І. Дослідницькі технології у виробництві спеціального взуття : монографія / І. І. Половніков, В. І. Андрущак, М. С. Беднарчук; Укр. технол. акад., Львів. комерц. акад., Укр. НДІ шкір.-взутт. пром-сті. - Львів, 2014. - 364 c. 4. Лобанова Г. Є. Дослідження властивостей композиційних матеріалів для деталей спеціального взуття / Г. Є. Лобанова, І. А. Мандзюк // Вісник Хмельницького національного університету. Технічні науки. – 2007. – № 5. – С. 187–191.
Схожі теми
» СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ РИБНИХ ПРЕСЕРВІВ
» МЕТАЛОФІЗИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ПІДВИЩЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЛАВУ ВТ1-0 ЗА МОДИФІКУВАННЯ ПОВЕРХНЕВОГО ШАРУ КИСНЕМ
» ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОДЯГОВИХ ОВЕЧИХ ШКІР, ВИГОТОВЛЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ
» ФОРМУВАННЯ КОЛЬОРУ ЮВЕЛІРНИХ СПЛАВІВ НА ОСНОВІ ЗОЛОТА
» ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО – ФУНДАМЕНТ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ
» МЕТАЛОФІЗИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ПІДВИЩЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЛАВУ ВТ1-0 ЗА МОДИФІКУВАННЯ ПОВЕРХНЕВОГО ШАРУ КИСНЕМ
» ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОДЯГОВИХ ОВЕЧИХ ШКІР, ВИГОТОВЛЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ
» ФОРМУВАННЯ КОЛЬОРУ ЮВЕЛІРНИХ СПЛАВІВ НА ОСНОВІ ЗОЛОТА
» ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО – ФУНДАМЕНТ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ
СУЧАСНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА ТОВАРОЗНАВСТВО: ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА, ОСВІТА :: Інновації у товарознавстві.
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі